لیکوال : عایشه
..
در دین مبین اسلام همه بندگان دارای حقوق خاص بالای یکدیگر میداشته باشند . مثلاً حقوق والدین ٬اولاد٬اقارب٬ دوست ٬ و همسایه و بعداً عوام الناس که درعوام الناس از همه بیشتر حقوق بیوه و یتیم میباشد. محمد (ص) فرموده که من سرپرست یتیم و محتاج هستم . ما در جنت این قسم یکجا میباشیم باگفته خود بین انگشت شهادت و انگشت ما بین خود فاصله بسیار کم گذاشت . محمد (ص) فرموده که بدترین خانه آن است که همرای یتیم روش بد صورت گیرد و گفت که در روز آخرت من ضامن هردو میباشم .
محمد (ص) فرموده که ای الله من حق دو نوع مردم ضعیف را محترم میدانم در باره حق شان ای الله من به دربار شما استغاثه میکنم یک حق یتیم و یک هم حق بیوه .
درباره مهمان فرموده که یک شخص که درخانه تان به حیث مهمان بیاید پس آنرا اکرام کنید. قال علیه الصلو ه و السلام : من کان یومن بالله و الیوم الاخر فلیکرم ضیفه ) کیسکه بالای الله ورسولش ایمان دارد پس لازم است که تواضع مهمان خود را بکند
.یکی از جمله حقوق العباد که در اسلام بسیارتاکید شده عبارت از حقوق همسایه میباشد. رسوال الله (ص) فرموده که قسم به الله که آن شخص ایمان ندارد واین کلمه را سه مرتبه تکرار کرد پرسیده شده که کدام شخص ایمان ندارد. فرمود: شخصی که همسایه از آزار آن محفوظ نماند در یک روایت دیگر آمده که رسول الله فرمود : قال علیه الصلوه و السلام :لیس بالمومن الذی یشبع و جاره جائع بجنبه .شخصی که خودش شکم سیر بخورد و همسایه اش گرسنه خواب کند . مومن شده نمی تواند.
حقوق فقراومساکین بیان شده . در قرآن مجید آمده که ( و اماالسانل فلا تنهر ) سائل که آمد با خشونت همرایش پیشامد نکنید .
یک سایل میباشد و دیگر محروم سایل کسی است که ضرورت خود را اظهار میکند و محروم آن شخص است که ضرورت خود را اظهار نمیکند. پس از اقارب و همسایه که محروم است. ضرورت مند است ما خبر نیستیم . پس ما باید خبر آن را بیگیریم و ضرورت آن را پوره کنیم.
همین قسم حقوق نوکر٬رفقای سفر وحقوق مریض میباشد که باید عیادت مریض کنیم و در علاج آن کمک کنیم.در باره حقوق مسلمانان در بین خودفرموده : المسلم للمسلم کالبنیان یشد بعضه بعضا ثم شبک بین اصابعه (یک مسلمان برای مسلمان دیگر مانند عمارت میباشد مثلکه یک خشت بالای خشت دیگر یک دیوار محکم میسازد با این گفته خود محمد (ص) انگشتان هردو دست را باهم پیوست کرده مثال داد
یک قول قدیم است که (انصراخاله ظالما او مظلوماً ) برادر خود را درهرحالت کمک کنید اگر چه ظالم باشد یا مظلوم.
این قول زمانه جاهلیت است حضرت محمد (ص) قول را اختیار نموده مگر معنی اش را تبدیل کرده و پرسیده شد که کمک مظلوم درست است . اما از ظالم چگونه ؟ فرمودند که دست ظالم را بیگیرد و از ظلم منع کنید این کمک با ظالم است .
همین قسم هیچ مسلمان حق غیبت کردن از یک برادر مسلمان خو را ندارد. همچنان نمامی تهمت کردن مطلقا حرام و گناه کبیره است و خوردن حق برادر مسلمان و حتی از کافرهم حرام است .تا وقتیکه بنده چه مسلمان باشد و یا کافر حق خود را نه بخشد الله تعالی نمی بخشد.
خلاصه که دریک جامعه اسلامی شهروندان غیرمسلم هم حقوق دارند و حتی حیوانات هم حقوق دارند وهمرای حیوانات تاکید رویه نیک شده . دین اسلام یک دین جامع و مکمل است که درزیر چتر اسلام همه دارای حقوق خاص برخوردارمیباشند. بنا برین نظام اسلامی یک نظام پر سعادت و باعث خشنودی برای تمام بشر است.
اطلاعیه پوهنتون کابل
خبرتیا!
د نوروز لمانځنې د مخنوي په اړه خبرتیا
د کندهار پوهنتون خبرتیا
د لوړو زده کړو سرپرست وزیر د کابل پوهنتون له استادانو سره وکتل
بااحساسه محصلين | اسلامی، علمي، روزنيزه او ناپیلې خپلواکه ویب پاڼه
© Copyright 2021, All Rights Reserved | Contact us at: muhassileen@gmail.com.